globális

2013-as kiskunfélegyházi aratóverseny

 
2013-as kiskunfélegyházi aratóversenyen készült fényképek a követkző linkre klikkelve érhrtők el:

kkfhkt.static.inter.hu/kkfhkt/2013/Aratoverseny_13_07_06A képek szabadon felhasználhatók akár üzleti séllal is, csak az a kikötés, hogy a kivágás, arányos átméretezés, kisebb szín- fényváltoztatás kivételével semilyen más módosítás nem végezhető. Amennyiben valaki mégis tartalmi módosítást eszközöl, azt csak e-mailes engedélyünk birtokában teheti meg.

Hármas kerületek V. kézi aratóversenye (2009)

Ván Jenőtől, a félegyházi csoport szervezőjétől meghívást kapott a rendezvényre portálunk is, így saját anyaggal módunkban áll egy kis összeállítással kedveskedni a tisztelt látogatóknak.

  

 

A „hármas kerületek” ötödjére rendezték meg a Kézi aratóversenyt, idén július 11-én, Jászboldogházán, a Falunapok keretein belül.

Az elmúlt öt évben mindig másutt rendezték meg a versenyt. Kunhegyesen kezdődött 2005-ben, majd Jánoshida, Félegyháza, Kunmadaras és legutóbb Jászboldogháza fogadta be egy napra a versenyzőket és az őket kísérő érdeklődőket. A hármas kerületek gyűjtőnév, Jászságot, Nagykunságot és Kiskunságot foglalja magába.

A kiskunfélegyházi csapat egyik fele már korán reggel összegyűlt a haleszi Blue Café előtt, majd útnak indult, hogy időben odaérjenek a nagy megmérettetésre. A félegyházi központban, a másik gyülekezőhelyen a csapat teljessé vált, s elindult, régi szerszámaikkal a csomagtartóban. Három fiatal díszmagyar viseletes leány is elkísérte a versenyzőket. Az aratókkal volt Félegyháza szakácsa is, Dékány Ferenc, hiszen az aratás mellett hódoltak a gasztronómiának, és főzőversenyt is rendeztek. Végigkísérték őket a Trió TV és portálunk munkatársai is, hogy megörökítsék a századévvel ezelőttről visszahozott pillanatokat.

A megérkezés után, a regisztrációt követően itallal, szendviccsel kínálták a vendéglátók a jelenlévőket.

8 órakor ünnepélyes megnyitó vette kezdetét. Nagy Albert jászkapitány köszöntött mindenkit, külön kiemelve a „hármas kerület” kapitányait, a polgármestereket és a gazdaköri elnököket. Elmondta miért fontos ez a rendezvény, és ennek a hagyománynak a megőrzése:

„Hogy miért akarunk ebből hagyományt teremteni? Nekünk jászoknak, nagykunoknak és kiskunoknak közös múltunk volt a történelem folyamán. Fontos, hogy ennek a múltnak hagyományőrzői egy napon találkozzanak, hogy megismerjék egymás kultúráját, és egymás hagyományait. Másodszor, hogy a hagyományőrzés kapcsán a fiatal nemzedéknek megmutassuk, hogy hogyan történt az aratás 50 -100 évvel ezelőtt.”

És nem szabad elfelejtenünk, hogy az aratás szükséges ahhoz, hogy „mindennapi kenyerünk” az asztalra kerülhessen.

A beszéd után a Himnusz, majd talán az egyik leginkább az alkalomhoz illő vers hangozz el, Petőfi Sándor Szülőföldemen című műve.

Köszöntőt mondott még Szűcs Lajos polgármester, aki szintén hangsúlyozta a hagyomány fontosságát, s alkonyatba nyúló, jó hangulatú versenynapot kívánt mindenkinek. A beszédet egy népdalcsokor követte, két ékeshangú hölgy előadásában.

Felszólalt még Mika Zsolt, jászkun főkapitány, és Pálfi Dénes erdélyi lelkész is.

És mindezek után elkezdődött a verseny. Kivonultak a csapatok a szántóföldre, és ki-ki dolgához látott a neki sorsolt parcellán. A nézők testközelből szurkolhattak kedvenc csapatuknak.

A versenyen a régi kort idéző ruhában egy katona és kedves családja szemlélte az aratást.

Kiskunfélegyházáról négy csapat vett részt az aratásban: a két gazdakörtől egy-egy, a polgárőrségé, és a haleszi hölgyeké.

Az aratás befejezése után régimódi játékos versenyek következtek. Több a korunkban kevésbé ismert eszközt kipróbálhattak a jelenlévők, így például a kancsikát.

Az aratással egyidőben elkezdett főzőversenyen a félegyházi csapat részéről Dékány Ferenc vett részt.

A zsűri meglátogatta a szakácsokat, előkóstolás végett, valamint felkérte őket, hogy a feltálalt étellel járuljanak a zsűri elé. A félegyházi szakácsot a díszmagyar ruhába öltözött lányok kísérték el az elbírálásra. Majd kezdődhetett az ebéd, melyen a szurkoló látogatóknak a zsűrizett ételeket tálalták fel. Az aratókat a szervezők látták vendégül. Ebéd közben szakácsunk még dalra is fakad egy tangóharmonikával.

 

Délután Folklórműsort láthattak a résztvevők, majd következett az eredményhirdetés.

A versenyen harmadik helyezett lett a királyi szakács minősítéssel büszkélkedhető Dékány Ferenc, marhalábszárpörköltjével.

Sok különdíjat osztott a zsűri. A haleszi hölgyek csapata is elhozott egyet, hisz ők voltak az egyetlenek, akik nőként is vállalkoztak a fizikailag is megterhelő versenyre.

A nap további része is jó hangulatban telt. Fellépett az Árvalányhaj Néptáncegyüttes, megtekinthették az iskolások táncműsorát, a Nótaműsort, melyben énekelt Sülyi Károly és Bognár Marika. Utánuk Tihanyi Tóth Csaba és művésztársainak „A zene szárnyain” című előadása következett. Az estét a hagyományhoz hűen Aratóbál zárta.

Megfáradt csapataink a késő délutáni órákban érkeztek haza.

Kovács István végigkísérte a félegyháziakat, s képekben örökítette meg az eseményeket, illetve riportot készített Ván Jenővel, melyet megtekinthetnek itt:

 

Az ilyen, régi időket felelevenítő rendezvények képesek arra, hogy az országon belüli kultúrák közt hidat teremtsenek.

Bízzunk benne, hogy jövőre, a félegyházi verseny is legalább ilyen jól sikerül.

 

Jánosi Eszter és Kovács István


 Az összes állóképes anyag az alábbi linkekről érhetők el képgalériák formájában:

  1. www.kkfhkt.hu/ANYAGOK/KKFHKT/2009/Arato/A_1/
  2. www.kkfhkt.hu/ANYAGOK/KKFHKT/2009/Arato/A_2/
  3. www.kkfhkt.hu/ANYAGOK/KKFHKT/2009/Arato/A_3/
  4. www.kkfhkt.hu/ANYAGOK/KKFHKT/2009/Arato/A_4/
  5. www.kkfhkt.hu/ANYAGOK/KKFHKT/2009/Arato/A_5/

 Jászboldogházi Tájház képgaléria linkje: Jászboldogházi Tájház képgalériája


Készült egy rövid saját készítésű mozgóképes összeállítás is, ami megtekinthető, ha elindítja a lejátszót.

Alacsonyabb internetsebesség esetén:

 

 

Gyorsabb internetsebesség esetén:

 

 


 

A rendezvényről kérdeztem Ván Jenőt, melyre a következőket mondta el:

 

 

Milyen jövőbeli tervek vannak?

 

 

Syndicate content